Cliff! - Filozofie pro dnešek: Želvy odshora dolů (5/41)

Právě sledujete: Cliff! - Filozofie pro dnešek: Želvy odshora dolů (5/41)

847 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Existuje vůbec pravda? Moderní mýtus od Stephena Hawkinga o Bertrandu Russellovi a starší dámě v teniskách tvrdící, že svět spočívá na krunýři želvy. Tajemné pozadí rozhovoru Ježíše Nazaretského s Pilátem Pontským, korespondenční, koherenční, pragmatická a deflační teorie pravdy. Skepticismus, agnosticismus, epistemický nihilismus, realismus. Co na to Plató, Protagor, Friedrich Nietsche, Jean Francois Lyotard, Michel Foucault, Richard Rorty, Thomas Kuhn, Huston Smith? Proč jsou existence a poznatelnost pravdy dvě různé věci?

zobrazit více zobrazit méně

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Kvantový skok (4/41)

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Kvantový skok (4/41)

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Morální imperativ (3/41)

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Morální imperativ (3/41)

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Slyšet, vidět, dotknout se (2/41)

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Slyšet, vidět, dotknout se (2/41)

Další díly

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Čekání na Godota (ještě pořád) (10/41)

2436 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Samuel Beckett pokládá ve své hře Čekání na Godota otázky, zda vůbec na něčem v životě záleží, zda je v něm nějaká naděje a zda není i falešná naděje lepší než naprostá beznaděj. Je lidstvo subjektem pravdy, nebo jejím objektem? Logicky platí jedno, nebo druhé, nic mezi tím. Pokud má pravdu ateistický pohled na svět, pak jsou živí jen dospívající verzí mrtvých. Co na to Charles Darwin, Albert Einstein, Robert Tennyson, Josif Brodski, William Shakespeare, Vincent van Gogh, Steven Hawking, Michael Polany, Bertrand Russell, Timothy Ferris? Proč se nám celý pojem reality zužuje jen na mechanické věci, čísla a vzorce? Proč svůj život tak zoufale ochuzujeme o jakýkoli jeho přesah?
zobrazit více

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Ale jsou tu také děti... (9/41)

1006 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Fjodor Michajlovič Dostojevskij a jeho román Bratři Karamazovi. Jak by mohl existovat Bůh, když je tu tolik utrpení? A co si počít s utrpením nevinných dětí? Již Epikúros se ptal: Je Bůh schopen zabránit zlu? Pokud ano, proč mu tedy nezabrání? Pokud ne, proč jej nazývat Bohem? Co na to filosof John Hick? Může být láska vynucená? Je to pak láska? Je zde tedy něco, co nelze ani všemohoucností vynutit? Jak souvisí dobrovolnost lásky se svobodou činit zlo a způsobovat tím utrpení? Co všechno pro každého z nás znamená zpráva Bible o tom, že Bůh na kříži bere všechno utrpení a zlo světa na sebe a že bude mít poslední slovo?
zobrazit více

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Smysl bytí (8/41)

1423 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Lev Nikolajevič a jeho nejzákladnější otázka, jakou si člověk může klást: Jaký je smysl mého života? Kolik země potřeboval v jeho povídce rolník Pachom? Čím se trápil „jeho“ velkostatkář Levin v románu Anna Karenina? Co chtěla od života servírka v románu Na cestě, který napsal beatnik Jack Kerouac? Co na to existencionalista Jean-Paul Sartre? Kdo nebo co dává smysl našemu životu? Jsme to jen my sami? Jak to vidí Laurens van der Post? Má něco ve vesmíru vůbec nějaký význam? Co o tom míní fyzik Steven Weinberg?
zobrazit více

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Pomatenec (7/41)

1094 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Byl Friedrich Nietsche nacista? Proč se mu připisuje vina za odporné zločiny jiných lidí a totalitních režimů? Čím jeho filosofie ovlivnila tolik myslitelů 20. století? Je Bůh mrtev, zabili jsme ho a pohřbili, jak tvrdil? Co když společnost, která odložila křesťanské náboženství, odhodí také křesťanskou morálku? Co nám zůstane místo ní? Je to opravdu „morálka slabých“? Jak se vše projevilo v životě Friedricha Nietscheho a co nám to říká pro život náš?
zobrazit více

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Břímě bezvýznamnosti (6/41)

1269 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Román Spolčení hlupců od nešťastného Johna Kennedyho Toolea a oč se zasloužil Walker Percy. Kolik nicoty nás pohlcuje, totiž na čem z toho, co děláme dnes, bude záležet i zítra, tím spíše za rok a tím spíše, až tady nebudeme? Co znamená kdokoli z nás? Co o tom míní Stephen Crane, Blaise Pascal, Laurens van der Post, trenér Tom Landry, režisér Woody Allen, taxikář José Martinez, Albert Camus, David Foster Wallace, Edna St. Vincent Millay, Francisco José Moreno, Martin Heidegger, Daniel Harbour, Jean-Paul Sartre? Jak žít život, který nemá smysl? A dává taková otázka smysl? Je nějaká šance najít odpověď?

zobrazit více

Cliff! - Filozofie pro dnešek: Kvantový skok (4/41)

2357 zhlédnutí

Z pořadu: Cliff! - Filozofie pro dnešek

Co se současnými objevy, které staví celou dosavadní vědu na hlavu? Na poli kvantové fyziky se zdá, že se věci dějí bez příčiny. Čas a prostor vypadají, že neexistují, jednotlivé částečky vědí, že jsou pozorovány a věci zároveň existují i neexistují. To je něco výrazně jiného, než nám odkázali Aristoteles, Francis Bacon, René Descartes, Johannes Kepler, Mikuláš Koperník, Isaac Newton, Christopher Wren, Robert Hooke nebo Edmont Halley. Co vlastně znamená to, s čím přišli Thomas Young, Max Planck a Albert Einstein? Jak to aplikují John Gribbin a Niels Bohr, který řekl “Kdo není kvantovou teorií šokován, ten ji nepochopil”? Jak mohou být vědecky daná fakta v rozporu s tak zvaným zdravým lidským rozumem?

zobrazit více

Odebírejte nová videa jako první